Vad kommer efter Putin?

I november 1989 gjorde jag mitt första besök i Estland, dåvarande Sovjetunionen. Det jag såg gjorde mig nedstämd. Allt liv utomhus var grått - fasadernas murbruk föll ihop, människorna stod i ändlösa köer efter "något" att köpa, sovjetiska militärmakten var ständigt närvarande medan man i hemmen försökte samlas och stötta varandra i en melankoli som då och då skymtade fram när man var på besök. De ville egentligen inte visa upp hur tröstlöst allt var. Några år senare, efter murens fall och sovjetmaktens sammanbrott, besökte jag åter Estland som nu hade börjat blomstra. Visst fanns det misär som syntes än tydligare jämfört med under sovjettiden. Men då gömde man undan den. Fast fortfarande hängde hotet över landet med ett Ryssland som ingen visste vad som skulle hände i morgon.  Boris Jeltsin fanns ändå som en garant för en tryggare utveckling, fast han konfronterade och bröt ner parlamentets makt.

Idag har vi Putin i Ryssland och om man är medveten om hur samhället såg ut före sammanbrottet - en totalitär regim som alltsedan oktoberkuppen 1917 övervakade varje medborgares görande och låtande - så bör man förstå hur utvecklingen kan se ut i ett land som återigen börjat trampa på de mänskliga rättigheterna.  Folket har alltsedan mongolerna tog makten över området på 1200-talet alltid levt med en övertro på överheten - tsar eller kommunistpartiets ledare. Vad skulle några få år av demokratisering sätta för några spår hos folket?

image5

Om man, som jag, har läst Anna Politkovskajas bok "Putins Ryssland" så förstår man att detta inget annat är än en tröstlös och skakande skildring av dagens Ryssland. Vad händer med de som vågar vara så frispråkiga som hon? Förra året mördages hons utanför sitt eget hem av okända gärningsmän. Ingen har tagit tag i detta brott, igen i ledande ställning har tagit avstånd från detta - en kompakt tystnad! Den mannen, Vladimir Putin, var tidigare mångårig agent i säkerhetspolisen KGB och sedan, efter det sovjetiska sammanbrottet, chef för dess efterföljare. Han sitter nu och styr landet, trampar på press-, yttrande- och mötesfriheten, håller maffian under armarna långt borta i östra Ryssland, står upp för en militär som går bärsärkargång hos den tjejenska befolkninge och utöver livshotande pennalism neråt i hierakin.

Nästa år är det presidentval, om inte Putin lyckas hålla sig kvar vid makten trots att grundlagen förbjuder det. Då är frågan: vem kommer efter honom? Vågar någon rensa upp i hans träsk eller skjuts denne åt sidan på traditionellt sovjetiskt manér (som den som efterträdde Stalin)?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0