Staten måste ta tillbaka skolan

Det är förödande för både barn och samhället sedan staten öppnade upp för vem som helst att starta en friskola. All min erfarenhet visar att barn verkligen far illa när privatpersoner och organisationer utan en lång erfarenhet av undervisning tillåts leka med de som ska bli vår framtid.

Ingen respekt för vuxna, vilt pratande medan pedagogen försöker undervisa/lära ut, elever som lämnar klassrummet utan lov och spring i korridorer.... På vilken annan arbetsplats skulle detta vara acceptabelt? Ser det så ut på en vårdcentral eller i en rättssal, där personal som jämförs med läraryrket arbetar, nej!

Vad ska vi lärare ha en legitimation till, om man sedan försöker göra sitt jobb på en arbetsplats där man inte har någon möjlighet att dela med sig av sin kompetens. Varför är det lugnare i ett finskt klassrum? Varför är det lite lugnare i ett svenskt kommunalt klassrum? Ja, visst är det rätt stökigt på kommunala högstadieskolor men jag talar om lågstadiet i de friskolor jag arbetat på.

Vilket ansvar tar de föräldrar som väljer att sätta sina barn i dessa friskolor? Vad har dessa barn fått för uppfostran hemifrån när de kan vara så hämningslösa i skolan? Det finns många lugna, hänsynsfulla och respektfulla barn även i friskolor, det har jag erfarenhet av men alltför många har inget i skolan att göra förrän de klarat av att uppföra sig.

Tack, att staten till sist lyckats stänga Internationella skolan för fred och rättvisa i Sätra. Tog så lång tid att få det gjort, sedan man i sista hand haft möjlighet att överklaga till domstol.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0